Tallinn

Vanaf Helsinki kun je makkelijk een dagtocht naar Tallinn (Estland) maken. Met een snelle catamaran duurt de overtocht ongeveer anderhalf uur. Kosten van dit tochtje is rond de honderd gulden per persoon. Om dit terug te verdienen kan aan boord tax-free gekocht worden.

Tallinn is klein havenplaatsje dat duidelijk leeft van het toerisme. Nog maar net de haven uitgelopen, kom je langs een lang gebouw met allemaal kraampjes vol met kleren, speelgoed en andere prularia. Duur is het niet (Estland is überhaupt geen duur land), maar ik trek mijn twijfels over het opgenaaide merk (Diesel, Tommy Hilfiger, Levi’s enz.).

Na een eindje verder gelopen te zijn komen we in het centrum van Tallinn. Smalle straatjes met niet de fijnste stenen om op te lopen. Ook hier is de westerse invloed goed te merken, natuurlijk met een echte McDonald’s. De straten verder het centrum in zijn ook vol met bekende merkkleding winkels, hier geen namaak. De straatjes komen uit op een groot plein, met diverse terrassen.

Het loont zeer de moeite de straatjes te vervolgen, op een gegeven moment moet er wat geklommen worden (met trappen of via een sterk hellende straat met een kleine omloop). Door gewoon het rondje te lopen komt men ook langs enkele bezienswaardigheden. Maar de belangrijkste reden van de klim is het uitzicht wat vanaf hier te zien is, dit is adembenemend. Met de haven in de achtergrond is de stad van boven te bezichtigen, zeker de moeite waard.

Een uitstapje naar Tallinn is zeker de moeite waard. Van het oude Russische Rijk is in de winkel straten weinig te zien. De stad leeft vooral van het toerisme, en met de goedkope drank en sigaretten zal dat ook wel zo blijven. Er is geen visum nodig, maar reken op een zware controle bij het inkomen en verlaten van de grens (compleet met stempel).
In de binnenstad is volop politie aanwezig en alle grote winkels hebben security, er is dus geen reden om je onveilig te voelen (geen wonder als je bedenkt dat ze bijna afhankelijk zijn van het toerisme).
Op dezelfde dag heen en terug is voldoende voor twee stempels in je paspoort.

Sponsors: