Helsinki

Helsinki de huidige hoofdstad van Finland begon als een handelspost opgezet door de toenmalige koning van Zweden, koning Gustav Vasa. Jarenlang was het huidige Finland ook onderdeel van het ‘grote’ Zweden.

Het begin van Helsinki verliep moeizaam, echter was zijn locatie van groot strategisch belang. Uiteindelijk werd in 1640 de stad meer naar het zuiden verplaatst.

In de 18e eeuw kreeg Helsinki concurrentie van het aan de grens gestichte Sint Petersburg. In deze eeuw werd Helsinki ook bezet door de Russen. Het grote rijk Zweden was gevallen.

Begin 19e eeuw werd Helsinki weer bezet door de Russen en werd Finland onderdeel van Rusland als een autonoom hertogdom. Dit bracht een grootte ommekeer in Finland op gang. Helsinki werd de hoofdstad van Finland verklaard.

De stad die helemaal verwoest was door brand werd geheel herbouwd in een stijl waardig voor een hoofdstad. Deze stijl maakt Helsinki tot een unieke stad.

De Finse onafhankelijk werd in 1917 uitgeroepen, gevolgd door een burgeroorlog. In mei 1918 was deze oorlog afgelopen. In 1995 werd Finland lid van de Europese Unie.

Sponsors: